Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefening

Met een ontruimingsoefening traint u uw BHV-team en andere medewerkers met de uitvoering van het ontruimingsplan

Een ontruimingsoefening is belangrijk.

U houdt hiermee namelijk de kennis en vaardigheden van uw medewerkers op peil. Zo’n oefening vergroot de bekendheid van uw medewerkers met het gebouw, de vluchtwegen en de vluchtwegbewijzering. Ook vergroot deze oefening de saamhorigheid en professionaliteit van uw bedrijfshulpverleningsorganisatie. Bovendien kunt u hiermee de gevolgde procedures kritisch bezien en zonodig aanpassen. 

Wij adviseren om minimaal eens per jaar een totale ontruimingsoefening te houden.

Een ontruimingsoefening is onder te verdelen in verschillende fases. Hoe hoger de fase, hoe hoger de complexiteit en moeilijkheidsgraad. U kunt kiezen welke fases u tijdens een ontruimingsoefening wilt uitvoeren. Bent u net verhuisd naar een nieuwe locatie of hebt u nog niet eerder een ontruimingsoefening gedaan? Fase 0 en Fase 1 wellicht geschikt. Heeft u al vaker geoefend, dan zijn Fase 2, Fase 3 of Fase 4 bijvoorbeeld geschikt.

Communicatieoefening | Doornemen ontruimingsplan met BHV-organisatie
Deze fase is een theoretische communicatie oefening waarbij het ontruimingsplan wordt doorgenomen met de BHV-organisatie. Daarnaast wordt een ronde gemaakt door het gebouw om de preventieve voorzieningen onder de aandacht te brengen.

Fase 1

Fysieke ontruiming | Datum en tijdstip worden vooraf aangekondigd
Voorafgaand aan deze oefening is er een voorbespreking met de organisator van de oefening, bijvoorbeeld het hoofd BHV. Er worden zoveel mogelijk details besproken en de ontruiming wordt uitgevoerd onder leiding van een instructeur. Deze fase is aan te raden als uw organisatie nieuw is of u bijvoorbeeld recent bent verhuisd.

Fase 2

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt aangekondigd, maar niet het exacte tijdstip
Net als bij Fase 1 is er bij deze fase een voorbespreking. Alleen heeft de instructeur een minder leidende, maar meer waarnemende rol.

Fase 3

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt niet vooraf aangekondigd
In deze fase wordt de ontruimingsoefening zo realistisch mogelijk uitgevoerd, zonder voorbespreking. De instructeur komt onaangekondigd en onopvallend naar uw organisatie en start de oefening. De uitvoering van de ontruiming is in handen van uw BHV-organisatie. U kunt er ook voor kiezen om een lotusslachtoffer in te zetten.

Fase 4

Fysieke ontruiming | Externe hulpdiensten worden betrokken
Ook in deze fase heeft de instructeur een waarnemende rol en inzet van een lotusslachtoffer mogelijk.

Over Ons

Gecertificeerd door…

copyright © 2022- Safe For Life. All rights reserved